perjantai 26. elokuuta 2011

Portin neulepajat


Kantapään kautta eli kantapääpaja

Tässä työpajassa on esillä yhteensä toistakymmentä erilaista kantapäävariaatiota niin varresta, kuin kärjestäkin aloitettaviin sukkiin; mukana on myös kantapäästä aloitettu sukka ja jälkikäteen neulottu kantapää. Pajassa tutkaillaan yhdessä erilaisten kantapäiden istuvuutta ja tekemiseen liittyviä mahdollisuuksia ja rajoituksia. Jokainen voi valita haluamansa kantapäämallin toetutettavaksi pajan aikana. Voit ottaa mukaan valmiin sukan varren (tai kärjen!) ja neuloa kantapään siihen, tai tehdä kuivaharjoituksena pelkän kantapään.

Paja sopii yhtä hyvin sukkanoviisille kuin kokeneemmallekin sukanneulojalle. Lähtötasovaatimuksena on ainoastaan oikea ja nurja silmukka, 2 o yhteen ja ylivetokavennukset, sekä suljetun neuleen eli esimerkiksi sukan varren neulominen joko sukkapuikoilla tai pyöröpuikoilla. Omat langat ja puikot mukaan.

Pajan kesto on n. 2 tuntia. Pajan hinta on 10 euroa ja se maksetaan paikan päällä.


Sukat kärjestä aloittaen


Sukat kärjestä aloittaen -pajassa läpikäydään sukan neulominen kärjestä ylöspäin.

Pajassa esitellään useampi kärkialoitus ja silmukoiden lisäystapa sekä muutama erilainen kantapää ja päättelytapa. Paja sopii niille, jotka eivät aiemmin ole neuloneet sukkia kärjestä aloittaen sekä niille, joille vain yksi tapa on tuttu.

Pajassa neulotaan pieni mallisukka tai vaihtoehtoisesti voit aloittaa sukan. Omat langat ja puikot mukaan. Ennakkotietoina tarvitaan vain nurja ja oikea silmukka sekä suljetun neuleen (Esim. sukan varsi) neulominen.

Pajan kesto on n. 2 tuntia. Osallistumismaksu on 10 euroa ja se maksetaan paikan päällä.


Sukat kahdella suoralla puikolla eli doublefun

Tässä työpajassa annetaan tarvittava resepti sukan neulomiseen kahdella puikolla.
Itse käytän tavallisia sukkapuikkoja tietyistä hahmottamissyistä. Toki neulominen onnistuu pyöröpuikollakin, mutta suosittelen sukkapuikkoja. Vanhanaikaiset suorat pitkät puikot käyvät myös.
Melkein kaikki projekteissani olevat Doublefun-nilkkasukat ja -polvisukat olen neulonut 2 mm:n puikoilla. Puikot 2,25 - 2.75 mm käyvät myös mainiosti. Olisi hyvä, että puikkojen väri erottuisi lankojen väristä.

Langan koostumus ja värit ovat doubleknittingissä eli onteloneuleessa erityisen tärkeässä roolissa. Sopiva ainakin opetteluun on yksivärinen, keskipaksuinen, aika tiukkakierteinen ja ei karvainen lanka. Lankoja tarvitaan kahta selvästi toisistaan erottuvaa väriä: miten sanoisin keskivärisiä, siis ei molemmat langat tummaa tai vaaleaa, eikä mustaa. Syyskuussa valon määrä voi olla jo aika niukka. Kannattaa kurkistaa proktejani.

Luodaan jollakin yksinkertaisella tavalla pienen sukan suu, sitten vastaan tulee muutama silmukan lisäys, kantapää ja sen jälkeen muutama silmukan kavennus. Ehdimme tehdä ns. sukkatilkun, jossa nuo yksityiskohdat käydään läpi. Sukka ei todennäköisesti valmistu pajan aikana, mutta sen osaa jatkaa omin neuvoin valmiiksi jos haluaa.

Pajan kesto on 3 tuntia, hinta 20 €, joka maksetaan paikan päällä.
Paja sopii kaikille perusneulomisen osaaville. Tämä on ensimmäinen ns. paja. Luulen, että osallistujia olisi mukava olla korkeintaan 12-15 :DDD

Lisätietoja jättämällä kysymyksiä kommenttilaatikkoon.

Teksti vaikuttaa vakavalta, mutta toivon että pajassa on tosi hauskaa!

Doublefun-sukan syntyhistorian voi lukea täällä, http://www.ravelry.com/designers/leena-siikaniemi. Tekstin on kunniakkasti suomenkielestä kääntänyt Villasukka.


Kaksi kerrallaan eli magic loop -paja

Tarkoituksena neuloa kaksi sukkaa (tai lapasta, hihaa jne) yhtä aikaa yhdellä pyöröpuikolla. Opetellaan luomaan silmukat, katsotaan ongelmakohtia, esimerkiksi kantapää, kärkikavennukset jne.

Pajan kesto on n. 2 tuntia, maksu 5 euroa, maksu paikan päällä.
Mukaan oma pyöröpuikko, pituus vähintään 80cm sekä lankaa kaksi kerää. Suosittelen esimerkiksi 7 veljestä, josta tekee suht nopeasti vaikkapa minisukat, joissa pääsee testaamaan tärkeimpiä kohtia, jotta oppii hahmottamaan magic loopausta.

Jos sinulla on jo aloitettu työ, jossa on ongelma, voidaan katsoa sitäkin, missä kohti menee pieleen tai mitä pitäisi tehdä toisin, jotta looppaus onnistuisi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti